www.cf.mk

Што се случува со белите дробови?

ШСекретот (спутумот) создаден во белите дробови на здрав човек е воденикав во споредба со тој создаден во белите дробови на пациентот со ЦФ, кој е многу згуснат и леплив. Тој густ мукозен секрет кој ги обложува белите дробови предизвикува блокада (затворање) на дишните патишта. Ако мукозниот секрет остане во белите дробови ги затвора малите воздушни патишта и им овозможува на микроорганизмите ( бактерии итн.) да се размножуваат. Поради тоа е важно чистењето на воздушните патишта со примена на физикална терапија.

07 Октомври 2010 Објавено во За Цистична Фиброза Прочитано 8873 пати

Помогнаа во реализација на идеата

Element PR & Corporate CommunicationsKOMA - Design & Print LabEam КонфекцијаЛаминати-Производство на композитни матерјалиТритекс ПрилепМарте Еко Цвет

Социјален Профил