www.cf.mk

Дневен распоред

Воспитувачка Програма

за лица со цистична фиброза

Подобрување на квалитетот на живот и животните очекувања
Д-р Катарина Штепанкова
М-р Адриана Шкокњова

Цел на програмата 

 • Да ја поддржи индивидуалноста во дневната нега на пациентите
 • Базирана на специфичната потреба за пациентот со ЦФ
 • Да создаде најповолен дневен распоред за лицата со ЦФ 

РАСПОРЕД ЗА ПАЦИЕНТИТЕ СО ЦФ - ПЛАН

 • Применување на основните и специфичните потреби на пациентот со ЦФ
 • Суштински редоследни планирани работи
 • Одредени работи можат да бидат ревалоризирани во зависност од моменталниот здраствен статус, поднесувања или вежби
 • Создадена да му помогне на пациентот да ги постигне целите на терапијата

РАСПОРЕД ЗА ПАЦИЕНТИТЕ СО ЦФ-ЗНАЧЕЊЕ

 • Со добро испланиран личен распоред, пациентот може да постигне усовршување на функцијата на белите дробови
 • Намалување на фрекфенцијата на белодробни инфекции
 • Одложување на настанувањето на компликација во болеста
 • Зголемување на способноста за вежби 
 • Докажан статус на хранливост
 • Физичка и психичка благосостојба
 • Применување на односот на пациентите спрема нивното здравје и болест
 • Тотално напредување во квалитетот на животот

ДНЕВЕН РАСПОРЕД НА ЛИЦЕ СО  ЦИСТИЧНА ФИБРОЗА

НАУТРО

6:00

контрола на столица
контрола на тежина (минимум три пати неделно)
-чистење на носто и длабоко вдишување
ФИЗИКАЛНА ТЕРАПИЈА

 1. орални лекови
 2. инхалација
 3. техника за чистење на воздушните патишта - Пеп, Флатер
 4. Инхалација- Антибиотик ( секогаш во чисти бели дробови)

Не заборавајте: Правете ја инхалацијата и техниката за чистење на воздушната линија за еластичност на градниот кош.

7:00 ДОРУЧЕК

-високо калорична храна + ензими + пијалок

- орални витамини, лекови , Антибиотик

-хранлива поткрепа

7:30 Одење на училиште, работа...

10:00 Храна

-висококалорична храна + ензими + пијалок 

Не заборавајте: Ако јадете нешто преку денот (јогурт, сладолед, колач, или било какви слатки, наместо овошје.)секогаш користете ги вашите ензими

13:00 Ручек

-висококалорична храна+ ензими + пијалок

Не заборавајте: Преку денот не заборавајте го вашиот режим за пиење. Морате да пиете 2,5 до 3 литра течности секојден!

ПОПЛАДНЕ:

14:00 - Инхалација

14:30- 16:00 Слободно време

-Време за вежбање и спорт: кондиција, исправки,  истегнување на мускулите, јога-масажа, хоби...
Не заборавајте : Многу е важно да поминувате време во свеж воздух.

16:00 Храна

- висококалорична + ензими + пијалок

17 : 30 Инхалација

-инхалација со пулмозим(Pulmozyme) - многу е важно да имате мирно време 1-2 часа по инхалацијата

НАВЕЧЕР:

18:00 Вечера

- висококалорична храна + ензими  + други лекови + пијалок

19: 30 Физикална терапија
Не заборавајте : Правете ја физикалната 1 част откако ќе јадете!

1.инхалација со други средства препишани од лекарот, ако не користите пулмозиме

2. Масажа, јога...

3.техника за чистење на воздушната линија

4.инхалација

Не заборавајте: Чистете, перете, дезинфицирајте и сушете ја опремата по употреба

20:30 Храна

- висококалорична храна + ензими + урсофалк 

24 Март 2011 Објавено во Tретман Прочитано 9970 пати
Во оваа категорија: Рецепти »

Помогнаа во реализација на идеата

Element PR & Corporate CommunicationsKOMA - Design & Print LabEam КонфекцијаЛаминати-Производство на композитни матерјалиТритекс ПрилепМарте Еко Цвет

Социјален Профил