www.cf.mk

За Пациентите

Првите знаци за цистична фиброза може да се појават било кога, но вообичаено се забележуваат во првите две години од животот на детето.
Вие можете да се сомневате на ЦФ заради следните симптоми:

Да се има дете со ЦФ е ничија грешка. Тоа е болно и тешко, но никој не е виновен.
Никој од вас, вашето дете или семејството не треба да чувствува некаква вина или срам од тој факт. Често, чувството на бес и пораз го отежнува животот. Секој има некој абнормален ген, родителите со ЦФ биле само несреќни, бидејќи се случило обајцата да се носители на ЦФ генот.

 

ШСекретот (спутумот) создаден во белите дробови на здрав човек е воденикав во споредба со тој создаден во белите дробови на пациентот со ЦФ, кој е многу згуснат и леплив. Тој густ мукозен секрет кој ги обложува белите дробови предизвикува блокада (затворање) на дишните патишта. Ако мукозниот секрет остане во белите дробови ги затвора малите воздушни патишта и им овозможува на микроорганизмите ( бактерии итн.) да се размножуваат. Поради тоа е важно чистењето на воздушните патишта со примена на физикална терапија.

Панкреасот е многу важен орган за варењето на храната. Во него се создаваат многу супстанции наречени ензими кои помагаат да се разгради храната што ја консумираме.Кога храната е разградена, цревата можат да ги апсорбираат храливите материи.Кај пациенти со ЦФ, панкреасот е блокиран од густиот панкреасен сок.Како резултат на тоа дигестивните ензими не можат да дојдат во допир со внесената храна и таа останува неразгра дена.Неразградената храна не може да биде искористена во организмот и се пропушта надвор со столицата.

Страница 3 од 3

Помогнаа во реализација на идеата

Element PR & Corporate CommunicationsKOMA - Design & Print LabEam КонфекцијаЛаминати-Производство на композитни матерјалиТритекс ПрилепМарте Еко Цвет

Социјален Профил